Myeongdong: street food Wallhalla

25 november 2018 - Seoul, Zuid-Korea

Myeongdong, één van de leukste wijken van Seoul. Deze wijk staat met name bekend om de leuke winkelstraten, maar vanaf 3 uur ’s middags worden de winkelstraten omgetoverd tot een street food Wallhalla. Deze straten worden dagelijks gevuld met (minstens 80) kraampjes die verschillende snacks, dranken en souvenirs aanbieden. Je kunt je kont niet keren door het publiek dat hier aangetrokken wordt. Je kunt elkaar niet verstaan door de harde muziek die om de vier meter verandert. Maar elke keer weer wanneer je hier door de straten banjert, krijg je een soort kermisgevoel en wordt je meegezogen door alle gezelligheid.

Street food kraampjes kun je in bijna elke straat van Seoul vinden. Maar in Myeongdong worden alle delicatessen van Korea samengebracht.  De meeste snacks variëren tussen de €1.50 en €4,-. Wat zijn dan de echte street food delicatessen?

Je kunt er ten eerste van alles gereikt op spiesjes tegenkomen: gemarineerde kip, gestoomde en geroosterde inktvis, tempura garnalen, gestoomde maïs met boter en zout, worstjes en gestoomde rice cakes. Rice cakes worden gemaakt met gestoomde bloem van verschillende granen inclusief kleverige of niet-kleverige rijst. Niemand slaagt hier in om deze charmant van het stokje te eten, aangezien de marinade verspreid wordt van oor tot oor. Maar lekker is het zeker!

Fish cakes zien er niet erg smakelijk uit, maar wil je toch wel uit nieuwsgierigheid proeven. Deze worden aan een spies en in een bouillon geserveerd. Toen ik dit voor het eerst proefde, zonder dat ik wist wat het was, vond ik de smaak en textuur vooral lijken op een pannenkoek en een omelet. Maar de vissmaak kon ik er zeker niet uithalen.

Ook zijn pannenkoeken erg populair, met name seafood pannenkoeken. Deze worden gemaakt van ei en een meelbeslag, waar inktvis, garnalen, mosselen, uien en kimchi (gefermenteerde kool) aan toegevoegd worden.  Deze worden vaak geserveerd met sojasaus. Daarnaast worden er door sommige kraampjes pannenkoeken met Nutella verkocht, maar daarvoor kun je net zo goed naar Frankrijk gaan ;) Bungeoppang, ook wel goudvisbrood genoemd  door de vorm, is een pannenkoek gevuld met rode bonen. Het wordt ook wel vergeleken met een croissant door het vlokkerige deeg.

Andere delicatessen zijn:

·         Gefrituurde dumplings, vegetarisch of gevuld met varkensvlees.

·         Koreaanse variant van een corn dog: een worstje bedekt met maïismeelbeslag, gefrituurd en geserveerd op een spies.

·         Gefrituurde kipstukjes met rice cakes, doordrenkt met een kleverige zoete of pittige saus.

·         Geroosterde zoete aardappel. Koreanen zijn hier dol op en hebben dit zelfs verwerkt in hun koffie of verschillende toetjes.

·         Gimbap, ook wel een Koreaanse variant op sushi.

·         Grapefruit- en granaatappelsap.

·         Egg toast: een premium-tosti met ham, kaas en ei vermengd met geraspte groenten. Voor extra smaak wordt er nog een zoete en pittige saus aan toegevoegd.

Een zoet gerecht om de avond mee af te sluiten, is onder andere egg bread: een klein gestoomd broodje dat bedekt is met ei. De broodjes zijn echter zoet en redelijk compact, waardoor het meer op cake lijkt. Hotteok is een honing pannenkoek die gefrituurd wordt. Vaak zijn deze nog gevuld met een appel-kaneel of bruine suiker vulling.

Zorg dat je met een klein groepje een bezoek brengt aan Myeongdong. Zo kun je gerechten delen en zo veel mogelijk verschillende delicatessen proeven!